Saturday, March 21, 2009

Kontrahirana kopita

Kontrahirana kopita napisala H. Strasser, Dr. vet. Med. , PhD

Mnogi konji imaju neku vrstu kontrakcije do određenog stupnja; kotrahirano kopito je tako učestalo da je prihvaćeno kao normalno.

Kontrahirano kopito je ono koje se više ne širi uslijed opterećenja težinom, ili u ekstremnim slučajevima postaje uže. Ovo smanjuje absorpciju šoka, sa svim njegovim popratnim efektima na mišićnu i koštanu strukturu. Kontrakcija koči i mijenja način krvnog optoka kroz kopito što ima očiti utjecaj na zdravlje tkiva u kopitu. Ona također preopterećuje srce koje je pola veličine mačkinog srca, kada bi pravili usporedbu s obzirom na veličinu tijela. Poremećaj cirkulacije u koriumu, kao i rezultat izlučivanja proteina (korium kontinuirano izlučuje metabolički protein u obliku kopitne rožine), može dovesti do ozbiljnih posljedica za jetru, bubrege i kožu. Slaba cirkulacija i nefiziološki pritisak na dijelove koriuma također rezultiraju slabom kvalitetom rožine. Kontrahirano kopito nije toliko efektivno u omogućavanju kretanja na različitim vrstama terena koje je konju potrebno, a ujedno je to ono što mi zahtijevamo te mu je potrebno za njegovo psihičko zdravlje – kao životinja koja je u prirodi plijen ima primarnu reakciju da pobjegne u slučaju opasnosti. Najzad, kontrahiranost uzrokuje bol. Tjelesni i psihološki utjecaj jake, kronične boli na bilo kojoj životinji, ne samo na životinji – plijenu, je razoran.

Potkivanje i/ili nepravilno obrezivanje nepotkovanih konja kombinirano sa manjkom potrebnog kretanja ili neodgovarajuće tlo uzrokuju ono što se zajednički podrazumijeva kao “kontrahirano kopito”.

Kod kontrahiranih kopita, kopitna kapsula je postala uža. Sada kopito postaje čak uže dok je opterećeno težinom umjesto da se širi. Ovo svrši pritisak na krvne žile, živce, kosti, hrskavice, tetive i ligamente koji su u sastavu kopita. Ovo dovodi do stlačivanja i upale prednjeg postranog lamelarnog koriuma, potplatnog koriuma, i dijelova kopitne hrskavice. Kontrahirane pete također uzrokuju bolno stlačivanje petnih jastučića.

U pokušaju da se riješi boli, konj pokušava rasteretiti stražnje područje kopita, te kopitna kost stoji strmije. Ovo preopterećuje prednja područja koriuma i prednji rub kopitne kostivrši pritisak na potplatni korium. Protok krvi kroz potplat je smanjen i kao rezultat proizvodena rožina je loše kvalitete. Zbog manjeg opterećenja težinom na pete, pritisak na peti je smanjen; ona raste brže, čineći kopito i dalje strmijim. Takva promjena u kutu kopita također zahvaća tetive, zglobove i ligamente.

Nakon uklanjanja potkova, ove promjene očituju se u obliku boli, jer kada se protok krvi ponovno uspostavi u kopitu, živci se regeneriraju i prijavljuju štetu koja postoji već kroz dug period.

Pošto cijeli lamelarni korium može biti upaljen, rotacija kopitne kosti se mora podrazumijevati. Koliko kopito odstupa od forme normalnog, zdravog kopita, toliko je ovo bolnije. Konj hoda neprirodno, oprezno ili šepa.

Kopita se moraju učestalo obrezivati, na način koji omogućava kopitnoj kapsuli da se širi. Upaljena kopita pogotovo moraju uredno pumpati, tj. ona imaju potpunu potrebu za konstantnim pokretom, noću i danju. Dok se upala ne smiri, konj bi se trebao držati na ravnom tlu ili na pašnjaku, pošto su vibracije dodatno bolne i usporavaju zacijeljivanje. Vlasnik konja mora pokazati razumijevanje za konja u ovom periodu i suzdržati se od jahanja ili uprezanja na neko vrijeme.

Kontrahirana kopita su ozbiljan i složen problem. Preoblikovanje kontrahiranih kopita u zdrava, prirodna kopita može potrajati tjednima, mjesecima ili godinama. Okvirno vrijeme zavisi od individualnih uvjeta i štete koja trenutno postoji.

Kontrahirana kopita:


Normalna ne kontrahirana kopita domaćeg konja:

No comments:

Post a Comment