Friday, March 20, 2009

Potkove u potpunosti nemaju opravdanja

Objavljeno kao “Viewpoint” članak u časopisu “Journal of Equine Veterinary Science, srpanj 2004, p266.
Volume 24, Broj 7 i reproduciran ovdje uz ljubaznu dozvolu Dr. Roberta Cooka.

“Sve uitinu nove ideje” rekao je Alfred North Whitehead, “imaju određen aspekt budalaštine kada se predlažu prvi put”. Slično upozorava i stara medicinska izreka, “Današnja besmislica je sutrašnja sveopća misao.” Nadam se da će Dr. Steve Dicks (JEVS, p 98, Ožujak 2004) živjeti dovoljno dugo kako bi svjedočio "sutra" i iskusio pokajanje što nije vidio ono što dolazi. Broj konja bez potkova će se povećati, jer ovaj prosvijetljeni konjički pokret neće nestati. Veterinar ne bi trebao biti iznenađen ako nauči, ako konji nisu u pritvoru 23 od 24 sata, i ako na njihove noge nisu neprestano pričvršćeni metali, velik broj ozbiljnih, učestalih i prethodno neukrotivih problema mogu se riješiti. Veterinar koji je predan za dobrobiti konja trebao bi svakako srdačno prihvatiti ovakve dobre vijesti.

U napadanju moje potpore za nešto što on smatra jednom budalaštinom, Dr. Hicks ne uspijeva prepoznati, kako sam u djelovanju kao svjedok pravovaljanosti istraživanja Dr. Strasser, ja samo glasnik. Dr. Hicks ne želi čuti poruku. Umjesto toga, kao u unakrsnom ispitivanju u vijećanju koje je suočeno sa branjenjem potpuno neobranjivog slučaja, on bira pokušati uništiti moj kredibilitet kao svjedoka. Ali, čak i ako uspije, to neće zaustaviti zvuk neokovanih nogu koje će postati sve upornije i upornije. Barefoot pokret je već sakupio dovoljno sile kako bi osigurao svoje napredovanje, zahvaljujući jednom hrabrom veterinaru u Njemačkoj koji je također gost onih koji su se opredijelili za to diljem svijeta. Činjenica da su metode Dr. Strasser uspješne u rehabilitaciji konja sa navikularnim sindromom i laminitisom, dosad dva čuvena nepokoriva problema, dokazuju njihova načela.

Ipak, svjestan sam kako mnogi veterinari, čak i većina, dijele mišljenje Dr. Hicksa kako današnji konji ne mogu raditi bez potkova. Ali mišljenje kako nešto nije izvedivo nema težinu kada dokazi pokazuju da je to već izvedeno. Dr. Hicks ovo može otkriti i sam ako posjeti http://www.thehorseshoof.com/ i mnoge druge web stranice. Za one koji nisu poput čovjeka koji je rekao “Ne gnjavite me sa činjenicama, moj um je već odlučio”, kažem …molim vas pročitajte činjenice. Tijekom nekoliko godina barefoot konji ostavili su jak dojam svojim radom u disciplinama poput endurance utrka na 100 milja. Ovo je činjenica i jasna je kao sunce.

James Lovelock smatrao je da je potrebno 40 godina kako bi velika znanstvena ideja postala prihvaćena. Dr. Strasser jer razvijala svoje ideje na konjskim kopitima tijekom proteklih 20 godina. Zahvaljujući izdavanju njezinih prvih dviju knjiga prije šest godina, velik broj vlasnika konja koji shvaćaju, već su oslobodili kopita svojih konja i poboljšali rad. Moglo bi potrajati narednih 30 godina dok se većina vlasnika konja ne prilagodi i prihvati ovo, tako da sadašnja generacija veterinara neće odmah biti stavljena postrance što se tiče njege kopita. Ali, njihova se edukacija ne bi smjela odgađati. Veterinar koji govori kako barefoot konj ne može raditi je poput inžinjera koji govori kako bumbar ne može letjeti.

W. Robert Cook, FRCVS, PhD.
Profesor Kirurgije Emeritus
Tufts University, School of Veterinary Medicine

No comments:

Post a Comment